lördag 7 mars 2009

Kvinnorna i Kongo på kvinnodagen

Birger Thureson har i Dagen.se fört in det globala perspektivet på ett förtjänstfullt sätt inför kvinnodagen i morgon. Birger har i olika sammanhang lyft fram de tusentals kvinnor som i östra Kongo systematiskt våldtas i ett krig där mineraler står i centrum för konflikten. Här finns 80 procent av mineralen coltan som behövs för att vi ska ha mobiltelefoner och persondatorer. De är en naturlag att mineraler orsakar konflikter.

Där det finns konflikter i världen, är alltid kampen om mineraler i centrum. Och i konflikter är det alltid kvinnor och barn som drabbas värst. Missionsläkaren Denis Mukwege som gjort ett fantastiskt arbete för att rädda Kongos kvinnor efter brutala våldtäkter är väl värd att hylla på denna Kvinnodag. En kraftfull satsning på att stärka kvinnor i länder där Sverige och EU har ett utvecklingssamarbete, att fokusera på mänskliga rättigheter, måste bli en av Sveriges profilfrågor när vi den 1 juli tar över ordförandeklubban i EU.

Se till att gå och rösta i EU-valet i sommar. En kristdemokratiskt röstsedel är ett bra val om man vill ha ett tydligare fokus på mänskliga rättigheter,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar