lördag 28 mars 2009

Free Dawit

I en unik manifestation har Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet gått samman i en namninsamling för att frige svensken Dawit Isaak. Skriv på du också. Klicka på länken under namninsamling!

I 2 273 dagar har Dawit suttit fängslad i Eritrea för att han som journalist arbetat för reformer, ökad pressfrihet och demokrati i det diktatoriska lilla afrikanska landet. Att jobba som journalist är ett av de farligaste yrkena. Dawit flydde till Sverige 1987 och kom då till det kristdemokratiska fästet Markaryd. Han fick svenskt medborgarskap 1992. Efter att Eritrea kämpat till sig självständighet från Etiopien 1993, var det många som önskade det lilla fattiga landet all lycka till. Det är märkligt att ett land som kämpat för frihet nu är ofrihetens fånge.

Dawit återvände ofta till sitt land och 1997 blev han delägare av tidningen Setit, landets första oberoende tidning. 2001 fängslas han och har sedan suttit isolerad.

Utrikesminister Carl Bildt och utrikesförvaltningen har länge hävdat att det är tyst diplomati som gäller. Något bland andra Lars Adaktusson kritiserat länge och ihärdigt. Han menar att Sverige under EU-ordförandeskapet andra halvåret 2009 ska ta upp Dawits fall som en symbol för vårt fokus på demokrati och mänskliga rättigheter.

Nu har Carl Bildt lovat träffa chefredaktörerna för de fyra tidningarna som dragit igång en massiv kampanj. Fri och obunden press är livsluften för demokrati. Tack herrarna chefredaktörer.

Som en av KDs europaparlamentskandidater har jag skrivit på uppropet. Det är ett självklart kristdemokratiskt ställningstagande.

1 kommentar:

  1. Gott. Det är ett bra initiativ. Uppmärksamhet i press och Bildt i samtal. Låt oss hoppas att det ger resultat....

    SvaraRadera