lördag 28 februari 2009

Tänk vad idealitet kan uträtta

Idag har självaste FN-chefen Baan Ki-moon besökt sjukhuset Panzi i östra Kongo. Ett sjukhus som kommit till tack vare kristen mission från Sverige.

Chefsläkaren Denis Mukwege har förärats FNs människorättspris, Olof Palmepriset och African of the year! En person som vuxit upp i närhet av missionen, som tack vare framsynta ledare inom PMU InterLife(Pingstmissionen) och svenska församlingar fått stipendier för att kunna bli den specialist han är idag.

Successivt har Sida, Läkarmissionen och EUs humanitära biståndsorgan ECHO fått upp ögonen för det fantastiska arbete som görs. Dr Mukwege och hans stabs insatser lovordas av alla insatser och har gett honom de många utmärkelserna. Inte minst insatserna för att läka de djupa sår, både fysiskt och psykiskt, som tiotusentals kvinnor och flickor bär på efter förnedring som våldtäkter utförda av soldater skapat.

I en av de värsta katastrofer och mörker som drabbat Afrika, över fem miljoner döda i detta krig i Kongo, är det helt fantastiskt vad ett enda ljus kan bidra med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar